Burn-out
Wat is het?
We spreken van burn-out als er sprake is van een langdurig gevoel van lichamelijke en geestelijke uitputting. Langdurig betekent hier meer dan zes maanden. Je kunt het niet meer aan, en een dagje rust nemen helpt niet meer.
Meestal gaat een burn-out samen met een aantal van de volgende symptomen:
- moeheid
- gestoorde of onrustige slaap
- prikkelbaarheid
- niet tegen drukte/herrie kunnen
- emotionele labiliteit
- piekeren
- zich gejaagd voelen
- concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.
Als je dit soort klachten pas kort hebt, noemen we het spanningsklachten, en ben je misschien overspannen. Pas als de klachten langer dan een half jaar aanhouden mag je een burn-out noemen.
Oorzaken
Een burn-out wordt veroorzaakt doordat er heel lang, vaak jarenlang, te veel stress was in je leven. Die stress kan op je werk zijn, maar ook in je relatie of gezin, door gebeurtenissen in de familiekring, enz. Deze continue stress zorgt ervoor dat je lichaam steeds maar in de paniekstand staat. Er is onvoldoende tijd tussendoor om te herstellen. Dat gaat vaak heel lang goed, zonder dat we in de gaten hebben dat er iets mis is. Maar op den duur raakt het lichaam uitgeput, en komen de klachten.
Welke mensen zijn er gevoelig voor?
Iedereen kan een burn-out oplopen als de stress maar heftig genoeg is. Wel zijn sommige mensen extra gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Als je je herkent in een of meer van de volgende karaktertrekken ben je gevoeliger voor stress en dus burn-out:
- Groot verantwoordelijkheidsgevoel
- Perfectionistisch
- Veeleisend voor jezelf
- Erg loyaal
- Slecht bewaken van je eigen grenzen
- Moeilijk om hulp kunnen vragen
- Moeilijk nee kunnen zeggen
- Niet goed kunnen uiten van gevoelens
Hoe vaak komt het voor?
Burn-outklachten komen in Nederland heel veel voor. CBS en TNO hebben dit onderzocht en vonden dat in 2015 één op de zeven nederlanders de klachten heeft. Hier staat hun artikel. Niet al die mensen zitten ook ziek thuis. In Nederland zitten op elk moment zo’n 36,000 mensen ziek thuis met een burn-out.
Herstel
Herstel van een burn-out duurt vaak lang, maanden tot jaren. Brn-out.com vermeldt dat in 2016 de gemiddelde duur van het ziekteverzuim van werknemers met burn-out 242 dagen is. Het totaal aantal werkdagen in een jaar is 255, dus gemiddeld zitten deze mensen bijna een jaar ziek thuis. Ook daarna moet je vaak weer heel langzaam het werk opbouwen totdat je weer je gewone werkweek kunt volmaken.
Wat is er nodig voor herstel?
Als je je al maanden lang uitgeput voelt en denkt dat je een burn-out hebt, neem dan in ieder geval ook contact op met je huisarts en/of bedrijfsarts. Zij kunnen een andere oorzaak of ziekte uitsluiten.
Vaak is het ook nodig om praktische veranderingen te brengen in je leven. Daar waar de stress te groot voor je was, moet er vaak iets veranderd worden. Dat kunnen veranderingen in je werk zijn, soms zelfs het inzicht dat je een nieuwe werkplek nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat er werk aan de winkel is in je relatie.
Bij burn-out is het eerste wat moet gebeuren rust nemen om lichamelijk te herstellen. Het lichaam is namelijk echt uitgeput. Blijf weg van zoveel mogelijk stress. Meestal heb je daar hulp bij nodig. Als craniotherapeut kan ik je helpen op de onderstaande punten.
Ontspanning
Het weer kunnen vinden van ontspanning. Door de langdurige stress weet je lijf heel vaak niet meer hoe dat moet, en ben je ook als je gaat liggen gespannen, heb je last van piekeren en slaap je slecht. Een aantal keer een craniobehandeling doet vaak wonderen. Je komt weer in een diepe ontspanning, en leert na een aantal keer ook weer om dat zelf te doen. Dit maakt het lichamelijk herstel na je burn-out weer mogelijk.
Contact met lichaam en emoties
Het weer in contact komen met je lichaam en emoties. Door de stress ben je dat meestal grotendeels kwijtgeraakt. Dat is een natuurlijke reactie: als er paniek is, is het helemaal niet handig om pijntjes of emoties te voelen, dan moet je onafgeleid kunnen doen wat er gedaan moet worden. Maar door de langdurige stress raak je je contact met je lichaam en emoties vaak echt kwijt. Door een serie craniobehandelingen kunnen we eraan werken om dit gevoel weer rustig terug te brengen.
Behoeftes en keuzes
Het weer weten wat je behoeftes zijn en welke keuzes je moet maken. Je contact met je behoeftes en intuïtie zijn meestal ook sterk verminderd doordat je het contact met je lichaamsgevoel en emoties kwijt bent. Door die terug te brengen, en weer in een aantal craniobehandelingen te werken aan het contact met je intuïtie zal hier meestal een sterke verbetering in komen.
Voorkom een volgende burn-out
Meestal is het niet alleen de stress van buiten die je een burn-out doet oplopen. Vaak heb je zelf ook karaktertrekken zoals perfectionisme, zie het lijstje hierboven, die je extra gevoelig maken. Om ervoor te zorgen dat je niet later nog een keer een burn-out oploopt, is het belangrijk om hieraan te werken. Karaktertrekken worden gevormd in onze jeugd. Ze zijn onze manier om om te gaan met de omstandigheden die we dan hebben. Het zijn manieren om te reageren op de omstandigheden. Perfectionisme kan bijvoorbeeld ontstaan door een ouder die het nooit goed genoeg vindt wat je doet. In een craniobehandeling kunnen we samen op zoek gaan naar de bronnen van je patronen. Dan kun je inzien waarom je doet wat je doet, en oude emoties verwerken. Dit vermindert de invloed van neigingen als perfectionisme meestal sterk. Hierdoor krijg je weer zelf de keuze over hoe je reageert. Daardoor kan je gevoeligheid voor burn-out ook afnemen.